Squarespace kontra WordPress?

Om du funderar på ny hemsida är valet av publiceringsverktyg (CMS) viktigt. Under de senaste åren har fler och fler människor övervägt Squarespace eller WordPress.

Efter att ha arbetat med utvecklare och programmerare i WordPress i över 20 år bytte Magiska Design i 2020 till Squarespace. Nu har jag har designat många webbplatser i Squarespace, och är fortfarande lika entusiastisk och imponerad av ett verktyg som är nästan utan fel eller tekniska problem! Här hittar du en översikt över de viktigaste skillnaderna mellan verktygen, som jag ser det!

1. Koncept - Öppen källkod

WordPress bygger på öppen källkod och själva publiceringsverktyget kan laddas ner gratis av vem som helst. Då måste du köpa "plugins" för t ex bildgalleri, formulär och annan funktionalitet. Idag finns ca. 55 000 olika plugins tillgängliga, men många är av dålig kvalitet. Squarespace ägs av Squarespace, utvecklingen hanteras av Squarespace och all funktionalitet är inbyggd i verktyget. Ett klick och du har tillgång till all funktionalitet! Squarespace har mycket gemensamt med Apple. Användarvänlig, tillräckligt med funktionalitet - och allt fungerar. Squarespace är bra på att testa.

2. Lätt att använda

Det råder ingen oenighet här: Squarespace är betydligt enklare att använda än WordPress. Det är enkelt att lägga till foto, video, ljud och med "dra-och-släpp"-funktionalitet är det väldigt enkelt att bygga upp sidor som ser bra ut. Du kan komma åt alla funktioner i Squarespace genom att klicka på +/- tecknet.

3. Flexibilitet

WordPress vinner klart här. Konceptet med en gratis "kärna" och plugins som kan kopplas på gör systemet extremt flexibelt. Men min erfarenhet efter mer än 20 år i branschen är att de allra flesta kommer att få sina behov tillgodosedda i Squarespace. Och då är det av lite intresse om WordPress har 1 200 olika bildgallerimoduler. Som regel kommer du bara att använda en, och de som tar hand om din hemsida kommer gärna att hålla antalet plugins till ett minimum så att uppgraderingar blir enklare.

4. Säkerhet

Eftersom WordPress drivs av tusentals olika webbhotell och med tusentals olika plugins som ständigt måste uppdateras, är säkerheten kanske den största "akilleshälen" till WordPress. Squarespace har central hantering, hög drifttid och allt uppdateras ständigt. Och du kan följa verksamhetens status här.

5. Inline-redigering

Med Squarespace ser du hela webbplatsen du är på väg att ändra. Klicka på elementet, gör ändringar, dra och flytta. Med WordPress får du texten på din egen skärm. Med den senaste versionen av WordPress får du en del av denna funktionalitet genom att titta på hela hemsidan och "dra & släpp" där. Inline-redigering är kanske den punkt som mina kunder uppskattar mest, då du arbetar snabbare och ser förändringarna direkt.

6. Designmallar

Även om Squarespace erbjuder många fina designmallar är inte det relevant för Magiska Design. Jag utvecklar alla sidor i Squarepace Developer Mode, med unik design till varje kund.

7. Webbutik

Här har WordPress mer funktionalitet. Utan tvekan. Men Squarespace har investerat stort i nätbutiker de senaste åren och Squarespace eCommerce är väldigt lätt att sätta upp och använda.

8. Blogga

WordPress har versionshantering, så du kan "rulla tillbaka" till en äldre version av blogginlägget. Squarespace har inte det.

9. Sökmotoroptimering

Det är området Squarespace har haft mest fokus på de senaste åren. All funktionalitet för att bli framgångsrik på Google är nu lättillgänglig och du behöver inte plugins eller vara expert. I januari 2019 gjorde Squarespace ändringar i det så kallade "trailing slash". Detta har tidigare gett Squarespace-sidor dåliga poäng på SEO-analyser, men detta har nu justerats. 2018 skedde också den viktiga integrationen av Google Search Console i Squarespace. Med en knapptryckning får du tillgång till all data i Google Search Console inuti Squarespace!

10. Uppdateringar

Här är konceptet bakom Squarespace helt överlägset! Allt relaterat till drift och uppdateringar sköts av Squarespace. Om till exempel Google gör ändringar i sina algoritmer kan du vara säker på att Squarespace kommer att anpassa sig snabbt. Med WordPress kan både kärnmjukvaran (WP) och ca. 55 000 plugins uppdateras.

11. Nyhetsbrev

Efter GDPR upplever vi nyhetsbrev som en effektivare kanal! Squarespace har lanserat nyhetsbrevsfunktionen integrerad i verktyget. Ett par knapptryckningar och du har satt upp ett nyhetsbrev med en länk till dina senaste blogginlägg. Enklare och snabbare än Mailchimp!

Slutsats

Man kan absolut skapa bra hemsidor i WordPress, och det är ett jättebra verktyg att arbeta i, men det är skillnad på hur Squarespace och WordPress är uppbyggda. Jag tycker att det är mycket enklare och mer användarvänliga lösningar i Squarespace och att dom är mycket mer lämpliga för de flesta små och medelstora företag.

Nästa
Nästa

Årets Robin Hood-projekt går till …